WHISKY

Whisky (po anglicky whisky alebo whiskey) je alkoholický nápoj destilovaný z obilnín, zrejúci v drevených sudoch (najčastejšie dubových) najmenej 3 roky a jeden deň. Chuť whisky ovplyvňuje pár hlavných faktorov ako je zloženie resp. množstvo pridaných obilnín (používajú sa suroviny ako jačmeň, sladový jačmeň, raž,  pšenica a kukurica) a tiež doba ležania, ktorá je zvyčajne od 3 cez 12 až 15 rokov, ale aj dlhšie. Zrenie výrazne ovplyvňuje výslednú chuť nápoja. Za vek whisky tak označujeme čas medzi destilovaním a stáčaním do fliaš. Pri zrení whisky, rovnako ako je tomu v prípade brandy alebo rumu, treba zaplatiť tzv. anjelskú daň, čo je množstvo liehu, ktoré sa v priebehu zrenia odparí. Ročne je to cca 2 až 5% celkového objemu.
Jednodruhové whisky sú znalcami oceňované pre svoju originálnu chuť, závislú na konkrétnej pálenici a roku výroby. Obľúbené sú ale aj miešané whisky, pretože vďaka kontrolovanému miešaniu majú vždy zaručenú stabilnú kvalitu a chuť. A práve tu má nezastupiteľnú úlohu tzv. „blender“. Títo skutoční majstri svojho oboru kombinujú mnohokrát aj niekoľko desiatok druhov whisky, čo v konečnom výsledku vytvára rafinované harmónie vôní a chutí.

Zobrazených 1–9 z 49 výsledkov